кадър: pexels.comСатурн е шестата планета от Слънчевата система. Тя е газов гигант и е втора по

...
кадър: pexels.comСатурн е шестата планета от Слънчевата система. Тя е газов гигант и е втора по
Коментари Харесай

На тази дата в историята - открит е естествен спътник на Сатурн

кадър: pexels.com

Сатурн е шестата планета от Слънчевата система. Тя е газов гигант и е втора по величина в Слънчевата система след Юпитер. Сатурн е прочут най-много с пръстените си, формирани от лед и космически прахуляк. Сатурн носи името на римския бог на посевите и на земеделието Сатурн, сходство на титана Кронос в древногръцката митология. Символът на планетата е стилизирано изображение на сърп.

На 17 март 1899 година Уилям Хенри Пикеринг открива Феба – натурален сателит на Сатурн - от фотографски плаки, снимани на 16 август 1898 година в Арекипа, Перу от Делизъл Стюарт.

Наречен е на титанидата от древногръцката митология Феба. Като различно име се използва Сатурн 9. Международния астрономически съюз постановява геологическите формирания на повърхността на спътника да бъдат именувани на герои от древногръцкия мит за Язон и аргонавтите.
В продължение на повече от 100 години Феба се считаше за най-външния сателит на Сатурн, до момента в който през 2000 година не бяха открити няколко обилни по-малки обекта на далечна орбита. Феба е съвсем 4 пъти по-отдалечен от Сатурн по отношение на най-близкия си вътрешния си комшия със забележителна маса Япет и е доста по-голям от всички останали спътници на сходна орбита.

Спътниците по-близо до Сатурн от Япет се намират на орбити с ниска инклинация по отношение на екватора на планетата. Инклинацията на Феба е 17,4 градуса.
Феба е съвсем кълбовиден на форма и има диаметър от 220 километра, към 1/15 от диаметъра на Луната. Спътникът се върти към личната си ос почти за девет часа и прави едно завъртане към Сатурн за 18 месеца. Повърхностната температура на Феба е 75 K.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР